4 rješenja za glatku kožu

4 rješenja za glatku kožu

Depilacija voskom odstranjuje dlačice na dulje vrijeme.

Svaka metoda depilacije ima određene prednosti i nedostatke, a postoje i mali trikovi uz pomoć kojih ćete izbjeći iritacije i usporiti izrastanje dlačica.

U središtu svakog folikula, a na površini kože ljudskog tijela ima ih 2 – 3 milijuna, nalazi se dlaka. Izuzetno tanke, kratke i gotovo nevidljive, te dlake pokrivaju žensku kožu i daju joj baršunast izgled. Ali taj nevidljivi “pokrov” ponekad postane i vidljiv, barem djelomično, odnosno jedan njegov dio postane vidljiv jer kratka dlačica izraste i zadeblja se više od ostalih – postane prava pravcata dlaka. A upravo te, suvišne dlačice u središtu su po zornosti ne samo proizvođača kozmetike i kozmetičkih pomagala već i žena, posebice u proljeće, kad sunce nemilosrdno obasja svaki centimetar kože. A kad je riječ o tim suvišnim dlačicama, svaka žena ima svoju omiljenu metodu njihova uklanjanja i solidne argumente za svoj odabir. Umjesto da vas uvjeravamo u to kako je vosak najbolji ili barem bolji odabir od depilacije britvicom, podsjećamo vas na male trikove kojima ćete poboljšati učinkovitost svoje omiljene metode depilacije.

Britvica

Zašto je volimo Cijena joj je više nego prihvatljiva, metoda je bezbolna, koža postaje savršeno glatka za svega nekoliko minuta pod tušem. Osim toga danas je doista moguće pronaći britvice za svaki tip kože, pa i onu najosjetljiviju, za različite dijelove tijela, kao i za različitu tvrdoću dlačica. Nove britvice opremljene su zaštitnim lamelama, dodacima koji štite kožu, tako da je potrebna doista velika “spretnost” kako biste se porezali ili ozlijedili kožu.

Nedostatak Dlačice ponovno izrastaju vrlo brzo i jednako čvrste kao prije. Osim toga pri depiliranju pazuha britvica uz dlačice odnosi i dobar dio površinskog sloja kože. Posljedica: oštećen hidrolipidni sloj i nadražena koža.

Savjet Kako biste ublažili agresivno djelovanje britvice na osjetljivu kožu pazuha, nakon depilacije koristite dezodorans obogaćen tvarima koje smiruju kožu i ubrzavaju njen oporavak. Kožu nogu za depilaciju pripremite specijalnim gelom ili gelom za tuširanje koji na koži ostavlja zaštitni film i olakšava klizanje britvice, a nakon depilacije koristite hidratantno mlijeko ili losion koji će umiriti kožu i pomoći joj da oporavi hidrolipidni film.

Vosak

Zašto ga volimo Bila bi laž reći da su žene oduševljene depilacijom voskom jer – kako voljeti bol?! Žene vole rezultat kojim dobivaju – od tri do četiri tjedna glatke kože bez dlačica. Osim toga što depilacija voskom odstranjuje dlačice na dulje vrijeme, dlačice postupno postaju sve tanje i slabije. U prilog tom odabiru idu i novi voskovi koji se bolje podnose: manje se lijepe za kožu, elastičniji su, bolje prianjaju uz dlaku, mlaki su (a ne vrući kao nekad), tako da manje zagrijavaju i manje nadražuju kožu, ne oštećuju kapilare. Vosak je za žene koje žele savršen rezultat, posebno kad je riječ o depilaciji prepona, najbolji odabir.

Nedostatak Zahtijeva spretnost i iskustvo, zato je bolje depilaciju voskom prepustiti kozmetičarki te prije upuštanja u pothvat samodepiliranja dobro zapamtiti njene pokrete. Problem je i neujednačeno izrastanje dlačica. Naime, sve dlake na ljudskom tijelu nisu (iako na istom dijelu tijela) u istoj fazi rasta, zbog toga će neke izrasti brže od drugih.

Savjet Kako bi se reguliralo to neujednačeno izrastanje, potrebno je odabrati kvalitetan vosak i stalno ga upotrebljavati. Još je bolja odluka da se depiliranje prepusti kozmetičarki kod koje možete otići i kad vam izraste svega nekoliko dlačica. Prije depilacije napravite piling kako bi se pore kože otvorile, vosak će lakše zahvatiti veći dio dlačice, a nakon depiliranja dobro izmasirajte depilirani dio kako biste spriječili urastanje dlačica pod kožom.

Depilacijske kreme

Zašto ih volimo Najviše ih vole žene s osjetljivom kožom i one koje nisu baš spretne s voskom ili britvicom, a još više one koje strahuju od bola, porezotina, ogrebotina … Krema se nanese na kožu, a dok djeluje, možete prolistati svoj omiljeni časopis. Nakon toga kožu je dovoljno isprati, a ostaje glatka i mekana puna tri ili četiri dana. Ima još nešto – nove depilacijske kreme djeluju za svega 5 minuta.

Nedostatak Kemijska reakcija kojom krema razara dlačicu proizvodi neugodan miris. Osim toga izuzetno osjetljiva koža može reagirati, posebno ako se krema koristi često ili se na koži ostavi dulje nego što to koža može podnijeti.

Savjet Crvenilo i peckanje izbjeći ćete ako prije nanošenja kreme za depilaciju napravite mali test podnošljivosti. Malo kreme nanesite na unutarnju stranu zapešća. Prije i nakon depilacije izbjegavajte sunčanje, kupanje u bazenu, uporabu kozmetičkih proizvoda s voćnim kiselinama i drugim tvarima eksfolijacijskog djelovanja. Ako unatoč svim mjerama opreza vaša koža ipak reagira – odaberite neku drugu metodu.

Aparat za depilaciju

Zašto ga volimo U svakom trenutku odstranjuje i najsitniju, pa i samo jednu dlačicu, dakle koža je uvijek besprijekorno glatka. To je idealna metoda za perfekcionistice i sve one koje jednim ulaganjem žele dugotrajnije riješiti problem suvišnih dlačica.

Nedostatak Deseci pinceta koje se aktiviraju istodobno mogu uštipnuti i kožu. Događa se i to da dlačice puknu umjesto da se iščupaju. Tada izrastaju istom brzinom kao nakon brijanja britvicom.

Savjet Vrlo je važno da aparatom prelazite sporo i samo u jednom smjeru dok u isto vrijeme drugom rukom zatežete kožu, osim što će vas manje boljeti, dlačice će biti bolje depilirane.

TRAJNA EPILACIJA – Laser ili pulsna svjetlost? U oba slučaja riječ je o postupnoj trajnoj epilaciji jer nakon tretmana otprilike 20% dlačica ponovno izraste. Rezultati ovise o boji dlake jer svjetlo lasera naime djeluje samo na tamne dlake. A rezultat će biti bolji ako je koža svijetla.